Hoogsensitiviteit
HSP Hoog Sensitieve Persoon.
Ongeveer 15 tot 20% van de bevolking is hoogsensitief. Zij nemen alle prikkels beter en genuanceerder en gedetailleerder waar dan anderen.
Zowel prikkels van buitenaf als van binnenuit geven sterke reacties. Sterkere reacties op geur, geluid, licht, insecten, maar ook voedingsmiddelen. ...
Zelfs signalen als honger en dorst leiden tot extreme vermoeidheid of irritatie.
Vaak hebben ze ook een lagere pijngrens. Ze nemen soms pijnen van anderen over, of ze nemen de gemoedstoestand over van anderen. Ze voelen feilloos aan hoe de stemming van de ander is.
Stel u hebt als ouders ruzie maar u wilt het uw kind niet laten merken? Wanneer u een hoogsensitief kind hebt kan het feilloos aanvoelen dat er iets mis is en wordt het dus ook erg bang. Wat moet het nu vertrouwen? Zijn of haar eigen gevoel of ouders die zeggen dat er niks aan de hand is?
Een onvriendelijke opmerking komt bij dit kind extra hard aan , terwijl een compliment of een vriendelijke opmerking hen meer warmte geeft dan een ander. Drukte of een omgeving met veel prikkels is erg vermoeiend voor zo’n kind. Maar ook een volwassene kan dit zo ervaren en zal daardoor veel minder presteren. Een HSP-er reageert op alle zintuiglijke waarnemingen heftiger. Aanraken zijn ze erg gevoelig voor.
Een parfumlucht ruiken ze ook sterker, Er is vaak ook een sterkere gevoeligheid voor licht en kleuren. Maar zij zien vaak nuances die een ander niet waarneemt. Honger geeft vaak onrust en de HSP-er wordt trillerig en moet meteen iets eten. Maar ook bij pijn snapt de omgeving niet dat zo’n klein letsel zoveel pijn kan geven.
Emoties als verdriet worden heftiger beleefd. Ze werken door in het lichaam met buikpijn, hoofdpijn en moeheid. Een opeenstapeling van prikkels kan het leven van de HSP-er sterk ontregelen . Dan is het oppassen geblazen dat er geen vluchtweg gekozen wordt in bv alcohol of drugs.
Het is belangrijk dat u weet wat uw kind of uw partner ervaart en wat het beleeft en vooral hoe. Om die reden geef ik de sensitiviteitstraining. Zo ervaart u hoe u uw kind kan helpen, tenslotte is het van het grootste belang dat u juist deze kinderen begrijpt. Ook homeopathisch is er hulp voor deze kinderen. Maar al te vaak worden ze gezien als adhd-er of worden ze in een hokje gestopt waar niemand iets mee kan.
En ook volwassen HSP-ers niet te vergeten want ook zij kampen vaak met veel onbegrip. Zij hebben in hun leven geleerd om een bepaalde strategie te volgen waardoor ze er tot op zekere hoogte mee kunnen leven. Maar ook hier zien we vaak gedrag wat zeer zeker homeopathisch te behandelen is.
**
Denkt u dat uw kind of uw partner hoogsensitief is?
In de sensitiviteitstraining leert u hoe uw kind of partner zich voelt. Een eye-opener.
Hoe herkent u hooggevoeligheid?
Het zijn emotionele kinderen, mensen. Alles komt veel harder aan dan bij een ander....
Een kind moet nog leren omgaan hiermee, het moet een methodekiezen waardoor het wel bestand is tegen de invloeden van anderen.
Een schoolkind zal elke dag heel erg moe zijn, chagrijnig, angstig, hoofdpijn, buikpijn en niet meer naar school willen. De stemming kan zomaar ineens omslaan . Emoties kunnen gaan overheersen en tot extreme reacties leiden. Niet te verwarren met ADHD!!
De veelheid aan prikkels die het op school krijgt maken het kind moe. Het kind kan zich terugtrekken en heel introvert worden waardoor men denkt dat het kind autistisch is.!!!
Verjaardagen en feestjes zijn erg moeilijk vanwege de vele stemmingen en sferen die de hsp-er oppakt.
Een hooggevoelig persoon heeft vaak behoefte aan intenser en dieper contact met de ander. Maar als de ander dat niet kan geven is de hsp-er erg teleurgesteld. Relaties zijn dan vaak een probleem.
Contact met anderen is nodig dus zal een hsp-er een strategie moeten bedenken om toch verbinding met anderen te kunnen krijgen. Deze strategie is aan verandering onderhevig omdat elke nieuwe situatie dat vereist, elke nieuwe levensfase dit vereist en elke nieuwe verbinding met anderen dit vereist. Maar ook ervaringen nopen vaak tot verandering van strategie.
Hoe herken je een hoogegvoelig kind?
Het is wijs voor zijn leeftijd, het beleeft alles veel intenser.
Het voelt anderen heel goed aan.
Is empathisch en sociaal warm ( brengt zwerfkatjes mee)
Is attent en erg opmerkzaam
Willen alles weten, het hoe en waarom.
Onderzoeken de wereld graag
Kunnen heel goed alleen zijn.
Zijn sneller uitgeput
Zijn snel overdonderd door mensen
Lijden onder verdriet van anderen
Geen controle over hun intense emoties
Presteren beter als anderen niet kijken
Heel veel moeite met ongevoelige en botte types
Zijn perfectionistisch en denken al snel dat ze iets verkeerd gedaan hebben.
Zijn overgevoelig voor pijn zowel bij zichzelf als bij anderen. ( voelen andermans pijn)
Hebben maar één vriendje of vriendinnetje
Het erkennen van HSP is belangrijk omdat voorkomen moet worden dat een kind of een volwassene het label ADHD, Autisme, Borderline , manisch depressief…. Etc opgespeld krijgt.
Homeopathisch zijn deze mensen heel goed te helpen.
Uit de praktijk
De 13-jarige Mieke komt met haar moeder op de praktijk.
Probleem is dat Mieke maar één hartsvriendin heeft. Ze heeft verder geen sociale contacten. Ze wordt als “vreemd” beschouwd door haar klasgenoten.
Mieke kijkt me aan , erg indringend zelfs, maar zegt niets. Ze kijkt zo indringend dat het angstaanjagend overkomt. Er begint me al iets duidelijk te worden.
Moeder vertelt dat Mieke op de vrije lagere school aardig deed, ze was bovengemiddel...d maar had wel moeite met het werktempo. Mieke is perfectionistisch dus nooit snel klaar.
De school gaf aan dat een kinderpsychiater wellicht een oplossing zou geven. Deze gaf als diagnose aspecifiek autistisch syndroom en het voorstel om antidepressiva te gaan slikken.
Moeder zag daar niets in, ze was verontwaardigd. Een kind van 13 aan deze medicatie zetten was voor haar een flinke brug te ver. Vandaar dat ze in mijn praktijk terechtkwam.
Wanneer ik Mieke iets vraag kijkt ze me eerst heel doordringend aan om na een behoorlijke wachttijd toch antwoord te geven. Het antwoord is straight to the point. Maar wel op een terughoudende manier gezegd. Ik vraag haar moeder om ons even alleen te laten.
In eerste instantie is ze nog terughoudend maar naarmate het gesprek een op een vordert laat ze meer van zichzelf zien. Ze vertelt wat ze graag doet . Ze zoekt duidelijk rust op waardoor ze beter kan nadenken over alle leed op de wereld.
Op de vraag hoe ze de thuissituatie ervaart vertelt ze dat ze altijd al wist dat haar ouders niet bij elkaar pasten. De sfeer in huis was niet goed, er was altijd spanning voelbaar alhoewel er nooit ruzie was. Ze maakt zich wel zorgen om haar moeder.
Ik schrijf haar een homeopathisch middel voor wat haar wat meer rust moet geven.
Zes weken later zie ik Mieke weer en is ze toch een stuk vrolijker geworden en stelt ze zich wat meer open naar klasgenoten. Ze merkt dat men haar minder “vreemd” vindt. Ze piekert minder en maakt zich ook niet zoveel zorgen meer over alles wat haar eerst zo erg bezighield.
Fijn voor Mieke, een voorbeeld voor anderen. Geen antidepressiva nodig en na een paar consulten voelt ze zich veel beter.
Haar hooggevoeligheid is niet weggenomen, maar ze kan er nu veel beter mee omgaan. En ze heeft rust gekregen.