5 Principes

 Natuurgeneeskundigen die zich bij de beroepsvereniging BATC hebben aangesloten zijn natuurgeneeskundigen die naast een verplichte HBO scholing ook volgens de 5 principes kunnen werken. In mijn praktijk maak ik bij al mijn  behandelingen gebruik van onderstaande principes.

Deze 5 principes zijn:

Energie:

Energie is de basis van ons functioneren. Alles in ons lichaam functioneert dmv energie. Elke spiervezel, elke beweging kost energie. Maar ook onwillekeurig, denk aan ons hart en onze bloedsomloop, kost energie. Ons energieniveau moet in balans zijn om goed te kunnen functioneren. Elk tekort of elke blokkade moet opgeheven worden. Zonder deze energie kunnen de overige 4 principes niet goed functioneren.

Prikkeloverdacht:

Ons zenuwstelsel functioneert als een telefooncentrale. Elke prikkel wordt meteen doorgeseind naar onze hersenen. En onze hersenen reageren daarop door een actie uit te zetten. Wanneer deze overdracht van prikkels niet goed functioneert worden signalen aan het lichaam niet goed doorgegeven, waardoor sommige functies van bv organen stagneren. Maar ook andersom, wanneer een orgaan een tekort heeft aan een bepaalde stof en niet goed kan functioneren, moet dit doorgeseind kunnen worden. Indien hier een blokkade ligt kunnen de overige principes hun werk niet goed verrichten.

Drainage

Niet alleen ons lichaam maar ook onze geest wordt regelmatig overvoerd door gifstoffen. Gifstoffen in zowel stoffelijke (voedsel) als psychische vorm, bv stress. Onze maatschappij eist nu eenmaal veel van ons. Daarom is het van groot belang om afvalstoffen zo goed mogelijk te verwijderen uit ons lichaam. Draineren noemen we dat, het afvoeren van die afvalstoffen. Zowel emotionele ballast alsook lichamelijke ballast hoort bij het drainageproces.

Voeding:

Gezonde voeding is heel erg belangrijk voor het functioneren van ons lichaam. In onze huidige maatschappij is er te weinig tijd om een verantwoord voedingspatroon erop na te houden. Bijna alle kant en klare maaltijden zitten vol met stoffen die de kleur, de smaak en de houdbaarheid van een product moeten garanderen. Denk ook aan de antiklontenmiddelen die vaak in poeders gebruikt worden. Heel vaak zijn dit stoffen die ons lichaam opslaat en die de opname van de voedingsstoffen belemmeren. Organen krijgen een tekort aan voeding en functioneren dan niet goed meer. Vaak is dit al heel lang aan de gang voordat u klachten krijgt.

Ook onze psyche heeft de juiste voeding nodig. Soms kunnen zaken als woede en jaloezie maar ook een onomkeerbare situatie ons psychisch zo belemmeren dat wij er ziek van worden. Denk hierbij ook aan de prikkeloverdracht die door een slechte voedselopname sterk verminderd kan zijn. Wanneer er teveel gifstoffen in ons lichaam aanwezig zijn belemmert dit ook onze hersenen.

Psyche

Wanneer ons lichaam voldoende voeding krijgt, de prikkeloverdracht goed functioneert, de afvalstoffen goed verwijderd worden en we over voldoende energie beschikken blijft over: onze psyche. Hier spreken we van fysieke, geestelijke, energetische en spirituele aspecten die één geheel vormen. Onze emoties en ons gedragspatronen zijn bepalend voor hoe we ons voelen. Belemmeringen, psychische ballast kunnen ons behoorlijk ziek maken.

U hebt nu gelezen waarom het werk van natuurgeneeskundige zo mooi is. Wij hanteren een holistische visie en zien het één niet los van het ander. Om dit werk te kunnen doen heb ik mij gespecialiseerd in een aantal disciplines die u op de volgende pagina's kunt lezen.